Mellom bakkar og berg
Om arrangementet
Måleriutstillinga Mellom bakkar og berg, av Rolf Øidvin Utstillinga Mellom bakkar og berg står på Skredhaugen i sommar. Den opnar sundag 23. juni kl 18, og er elles ope dei dagane
Om arrangementet
Måleriutstillinga Mellom bakkar og berg, av Rolf Øidvin
Utstillinga Mellom bakkar og berg står på Skredhaugen i sommar. Den opnar sundag 23. juni kl 18, og er elles ope dei dagane Skredhaugen er ope.
Slik fortel Øidvin om sitt kunstnariske virke:
Jeg har min oppvekst i Oslo, der jeg ble født i 1950. Mine foreldre var fra Hardanger. Far var fra Ulvik, og mor fra Sekse i Ullensvang. De bodde i senere år på Sekse, og er begge begravet i Ulvik. Så jeg har mine røtter der, og er mye påvirket av kulturen i Hardanger. Jeg er medlem av Hardanger historielag, og har hele mitt voksne liv vært veldig opptatt av den rike historien i Hardanger.
Jeg vokste opp på et sted som heter Lille Langerud på Abildsø i Oslo. Det var et rikt miljø, med en variert blanding av mennesker fra ulike sosiale lag som bodde der, blant dem påfallende mange kjente forfattere og kunstnere. Noe som helt sikkert ga inspirasjon til meg og flere andre unge til å bli kunstnere. Det var helt naturlig.
Utdanning
Jeg begynte i 1969 på en slags forskole til Statens Håndverks-og kunstindustriskole (SHKS). Om kveldene gikk jeg også i Nasjonalgalleriet og fikk undervisning av maleren Rolf Schønfeldt. Vi tegnet etter greske og romerske gipsmodeller. Det var en viktig lærdom, Jeg begynte som fast elev på Statens håndverk og kunstindustriskole i 1970. Der var jeg elev ved i seks år, for det meste på malerlinjen der jeg fikk diplom, men hadde også studier i skulpturklassen, der vi modellerte etter modell. Etter kunststudiene arbeidet jeg tre år i NRK fjernsynet med dekorasjonsmaling og scenografi, noe som gav meg mye kunnskap og erfaring.
I 1979 begynte jeg på en ettårig studie i kunstpedagogikk (KPU) ved Statens lærerskole i forming som det het den gang. Etter lærerskolen arbeidet jeg som lærer i videregåendeskole med kunstfagene, eller Kunst, design og arkitektur (KDA) som det heter i dag, samtidig som jeg har arbeidet med og utviklet min egen kunst. Etter at jeg var sluttet som lærer, har jeg skrevet en digital lærebok for videregåendeskole (KDA) og lærerutdanningen, med blant annet kunsthistorie, farge-og formlære med mer. Det har vært mye diskusjon om digitale medier i skolen, og det med rette, men for voksne ungdommer og studenter ser jeg flere
muligheter ved digitale læreverk enn ved analoge bøker i papir.
Mellom liv og virke
I 1983 kjøpte vi et småbruk i Averøy, rett syd for Kristiansund der både jeg og Wenke Greve, som jeg er gift med, arbeidet som lærere. Vi har fire døtre sammen. På det vesle småbruket vårt, har vi en liten flokk med gammelnorske spælsauer, en hest, et par gjeterhunder, og noen høner. Og vi har dyrket litt poteter og grønnsaker til eget bruk. Arbeidet på småbruket har gitt oss en verdifull nærhet til natur og dyr, i tillegg til at det har gitt gode motiver og historier vi har brukt i billedkunsten.
Det er hovedsakelig maleri jeg har arbeidet med, både med olje-, eggtempera- og akrylteknikker. Tidligere har jeg laget grafikk i linoleumsteknikk og som tresnitt. Og jeg har laget noen skulpturer. I senere tid har jeg også laget noen bilder med såkalt digital grafikk, noe som er nytt, en spennende utfordring, og som jeg opplever kan gi nye muligheter. I mitt tilfelle kanskje mer som et verktøy til forstudier for analoge bilder. Som mange andre kunstnere ser jeg at det er en mulig fare ved kunstig intelligens, og at det nettopp derfor kan være viktig å holde på det tradisjonelle håndverket og betydningen av det personlige avtrykket når man skal lage billedkunst.
Tid
Juni 23 (Sundag) 18:00 - August 4 (Sundag) 17:00(GMT+00:00)
Program
Arrangementstype
Alle
Aktivitet
Arrangement
For familien
Konsert
Kurs
Undervisning
Utstilling
Arrangør
Alle
Agatunet
Borgstova
Granvin bygdetun
Hardanger fartøyvernsenter
Hardanger folkemuseum
Hardingfela.no
Hardingfela.no
Kabuso
Skredhaugen
Storeteigen
Voss folkemuseum
Ingen arrangement